• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Флешмоб у Бердичеві: «…хочеться, аби люди приймали «інакшість» дітей із синдромом Дауна. І були добрими…»

Флешмоб у Бердичеві: «…хочеться, аби люди приймали «інакшість» дітей із синдромом Дауна. І були добрими…»

2017-03-23

/Files/images/sindrom-dayna.jpg

Днями на Центральній площі Бердичева відбувся незвичайний флешмоб: його учасники привертали увагу «більшості» до «меншості»… Меншості, котра у розвинутих країнах живе повноцінним життям: життям довгим, у колі створеної сім’ї, займаючись улюбленою справою – педагогікою, юриспруденцією, мистецтвом, спортом тощо. Меншості, котрій ще зовсім недавно в Україні судилася лише одна доля – після народження так і залишитися у пологовому будинку… Громадські активісти з організацій «Щаслива дитина» й «Насіння Надії» доносили до городян все, що стосується людей із синдромом Дауна.

Флешмоб у Бердичеві: «…хочеться, аби люди приймали «інакшість» дітей із синдромом Дауна. І були добрими…»Флешмоб у Бердичеві: «…хочеться, аби люди приймали «інакшість» дітей із синдромом Дауна. І були добрими…»Флешмоб у Бердичеві: «…хочеться, аби люди приймали «інакшість» дітей із синдромом Дауна. І були добрими…»Флешмоб у Бердичеві: «…хочеться, аби люди приймали «інакшість» дітей із синдромом Дауна. І були добрими…»Флешмоб у Бердичеві: «…хочеться, аби люди приймали «інакшість» дітей із синдромом Дауна. І були добрими…»

Весь час ловити на собі погляди оточуючих – зайняття, до якого навряд чи можна звикнути. Той, хто вважає, що далекий від проблем «Дітей Сонця», може відчути, що то таке – за допомоги, припустимо, кольорових шкарпеток, начепивши їх на сумку чи на одяг, на велосипед чи на антену свого авто. Чому у світі прийнято привертати увагу саме таким чином? Тому, кажуть активісти, що шкарпетки за своєю формою дещо нагадують ту саму додаткову хромосому…

Синдром Дауна вважається найбільш розповсюдженою генетичною аномалією. Яку країну не візьми, які статки чи кліматичні зони, освіту чи колір шкіри, статистика невблаганна: на 700 новонароджених на планеті одна дитина з’являється на світ, схожою на Сонце… Про це, серед іншого, говорили на площі. А ще – читали вірші, роздавали солодку вату, подарункові сертифікати, грали, розважалися та продавали шкарпетки. Аби на виручені кошти придбати розвиваючі матеріали для враженої синдромом малечі.

І нехай здорова більшість не здатна покращити статистику, зате вона здатна створити для «сонячних людей» необхідний комфорт, переконані організатори дійства. Не ізолювати їх від суспільства, а збагатити його ними.

http://www.trkvik.tv

Відео з події https://www.youtube.com/watch?v=M-AaN7e-Rkw

Автор: Олександр Єжель

Камера: Юрій Гавриш

Кiлькiсть переглядiв: 204